Regler For Koersel I Schweiz

Regler for kørsel i Schweiz

Når du skal sydpå, og turen går til eller gennem Schweiz, skal du være opmærksom på, at det ikke er helt de samme færdselsregler, som gælder herhjemme.

 • Reglerne for lygtetænding er de samme, som er gældende i Danmark.

  • I Danmark skal man køre med nærlys eller kørelys foran på bilen hele døgnet. I lygtetændingstiden skal baglygterne også være tændt.
  • Hvad er lygtetændingstiden?
   • Lygtetændingstiden er fra solen går ned, indtil solen står op, samt når sigtbarheden er nedsat, fx når det regner, sner eller er tåget. Når man kører i en tunnel, skal der også være lys på bilen.
  • Det er ikke ulovligt at køre med slukkede baglygter, når det er lyst. Men ligeså snart solen går ned, eller sigtbarheden er nedsat, skal baglygterne være tændt.
 • Skal du køre på motorvej i Schweiz, skal der betales afgift. Tager du til Østrig, kan du nøjes med at købe til 10 dage. Men i Schweiz skal man betale afgift for et helt år. Motorvejsmærkaterne udløber IKKE ved årsskiftet, så hvis du rejser mellem jul og nytår, kan du køre på samme motorvejsmærkat, selvom du først vender retur efter nytår. Eksempelvis er motorvejsmærkatet for 2019 gyldigt fra 1. december 2018 til 31. januar 2020.

  Køb din 'Vignette' / motorvejsmærkat hos FDM lige her: Køb Vignette

 • Der er ingen konkrete lovkrav i Schweiz, om at der skal monteres vinterdæk i en given periode. Men kører du på sommerdæk i vintervejr, kan du få en bøde, hvis du sænker trafikken. Det anbefales dog, at du kører med vinterdæk i Schweiz. Nok er de gode til at rydde og salte vejene, men det betyder ikke, at det ikke kan være glat. Der er utroligt meget bjergkørsel i Schweiz, så kør forsigtigt.

 • I nogle områder i Schweiz er det påbudt at køre med snekæder. Når snekæder er monteret på bilen, er hastighedsgrænsen 50 km/t. Vær opmærksom på skiltningen, da det altid vil blive skiltet, hvis det i et område er påbudt at køre med snekæder.

 • Fra 1. november til og med 30. april er det tilladt at køre med pigdæk. Vær dog opmærksom på, at den maksimale piglængde er 1,5 mm. Kører du med pigdæk, er hastighedsgrænsen 80 km/t (med mindre lavere er anvist). Du skal desuden have monteret et 'fartklistermærke', der signalerer, at du maksimalt må køre 80 km/t.


  OBS! Kører du med pigdæk, må du ikke køre på motor- eller motortrafikveje med udtagelse af San Bernardino- og St. Gotthard-vejtunnelerne.

 • Når du kører i Schweiz, skal du altid have en advarselstrekant inden for rækkevidde. Den må derfor ikke ligge i bagagerummet, medmindre nogen fra bagsædet kan nå den. En idé kunne være at ligge den i handskerummet eller i dørlommen. Skal du til Schweiz eller gennem Schweiz om vinteren, anbefales det, at du medbringer et varmt tæppe i bilen. Trafikken risikerer at blive stoppet ved voldsomt snevejr.

 • Er du kørende i et dansk registreret køretøj, er du dækket ind, hvis du følger reglerne for den danske lovgivning for kørsels med børn i bilen. Har du derimod lejet en bil med schweiziske nummerplader, så er den schweiziske lovgivning gældende. Det betyder, at børn op til 12 år eller eller mindre end 150 cm skal sidde i en autostol eller på en selepude.

 • Ved bykørsel gælder de samme hastighedsgrænser som i Danmark. Hastighedsgrænsen er 50 km/t, medmindre andet er anvist ved skiltning.

  KøretøjerMotorvejMotortrafikvejLandevej

  Personbil og autocamper
  (mindre end 3.500 kg)

  120 km/t 100 km/t 80 km/t
  Personbil med campingvogn/trailer
  (mindre end 1.000 kg)
  80 km/t 80 km/t 80 km/t
  Personbil med campingvogn/trailer
  (mere end 1.000 kg)
  80 km/t 80 km/t 60 km/t
 • Skal du på skiferie eller bare køre gennem Schweiz om vinteren, skal du være opmærksom på, at nogle bjergpas har vinterlukket. Du bør derfor altid undersøge din rute inden afgang. Skal du krydse et bjergpas, så undersøg inden afgang om passet kan være lukket.

  Her kan du se den aktuelle status for de mest populære bjergpas i Schweiz: Status for bjergpas i Schweiz

 • Der er endnu ikke indført miljøzoner i Schweiz

 • Promillegrænsen i Schweiz er den samme som i Danmark

  • 0,5 ‰.

Vintertjek på bilen

Er din bil klar til de hårde vejrforhold?